tysk flag

Det tyske sprog er det største sprog i EU, og det er desuden det mest talte sprog i vores største naboland mod syd. Tysk tales dog ikke bare i Tyskland, men også i Østrig, Schweiz, Luxemborg, Liechtenstein og som minoritetssprog i bl.a. Rumænien, Italien og Brasilien.

Tysk er et sprog, der har masser at byde på, hvad end man er til Goethe eller Deutschrap. Derudover er sproget utroligt brugbart ift. til at få et job i en lang række brancher, og så er det generelt bare brugbart at kunne bruge tysk på rejser sydpå.

Endelig er det generelt også en god idé at lære det tyske sprog, fordi sproget er utroligt nemt at lære for en dansker. Mange danskere har godt nok dårlige erfaringer med tysk i folkeskolen eller på gymnasiet, men så længe man hører, taler eller læser sproget jævnligt, lærer man det hurtigt.

Hvorfor skal man lære tysk?

Der er mange gode grunde til at lære tysk. De tysktalende lande er ikke bare vidunderlige lande at rejse og tage på ferie i, der er også mange praktiske fordele ved at forbedre sit tyske:

  • Tysk er en eftertragtet kompetence blandt virksomheder og i det offentlige. Det kan derfor uden tvivl betale sig at lære sproget inden for stort set alle brancher.
  • På mange videregående uddannelser – særligt de humanistiske – er der stadig tekster på tysk på pensumlisterne. Der er også meget forskning på tysk, som det er brugbart at kunne læse, når man skal skrive bachelorprojekt eller speciale. Det Kongelige Bibliotek, som bruges af de studerende på både AU og KU, har mere end 3 millioner forskningsartikler og bøger på tysk.
  • Der er masser af vidunderlige bøger og musik på tysk, som man kun kan forstå, hvis man kan sproget.
  • Tysk er brugbart på rejser. Det er både en nødvendighed i forhold til at kunne kommunikere med de mange lokale, der ikke er særligt dygtige til fremmedsprog. Men der er også bare den store fordel ved at kunne tysk, at tyskerne opfører sig markant anderledes når de taler tysk sammenlignet med, når de snakker engelsk eller fransk. Hvis man virkelig vil have en forståelse for folk og deres kultur, bliver man nødt til at lære deres sprog.
  • Medierne i Tyskland producerer indhold af meget høj kvalitet, som er markant anderledes end det, vi producerer herhjemme.

Er sproget svært at lære?

Nej. Tysk er ret relativt nemt sprog at lære, da det er nært beslægtet med dansk, og vi har mange låneord fra det tyske sprog. Man kan overraskende hurtigt lære at forstå og tale sproget, hvis man er motiveret og griber det rigtigt an.

Dermed sagt er det naturligvis ikke alt, der er lige nemt. Nogle ting tager tid at vænne sig til, det kunne f.eks. hvilke endelser, der skal på adjektiverne. Men heldigvis kan man lære rigtig meget grammatik passivt ved at bruge sproget i praksis. Dvs. ved at se TV, høre musik, læse artikler osv. Og heldigvis kan man også altid slå ting op her på hjemmesiden, hvis man kommer i tvivl.

Her på nemsprog.dk har vi samlet en række artikler om det vidunderlige sprog, som du kan læse her:

Det tyske alfabet

Adjektiver

Artikler

Præpositioner

Pronominer

Tal

Verber

Modalverber

Uregelmæssige verber

Løst sammensatte verber

Bøjning af sein

Bøjning af haben

Bøjning af werden

Bøjning af gehen