Russisk

russisk bygning

Det russiske sprog er med over det 200 millioner sprogbrugere det største sprog i Europa, og det er desuden sammen engelsk, fransk, spansk, kinesisk og arabisk et af de 6 officielle sprog i FN. Russisk tales ikke bare i Rusland, men også i Kyrgyzstan, Kazakhstan og Hviderusland, og bruges desuden hyppigt som handelssprog i Kaukasus, Centralasien, de baltiske lande og Ukraine.

Russisk er et sprog, der har masser at byde på, hvad end man er til Tolstoj eller vodka. Derudover er sproget brugbart ift. til at få et job i en lang række brancher, og så er det generelt bare brugbart at kunne bruge russisk på rejser østpå.

Endelig er det generelt også en god idé at lære det russiske sprog, fordi sproget er ret nemt at lære for en dansker. Mange danskere kender godt nok ikke meget til russisk, men så længe man hører, taler eller læser sproget jævnligt, lærer man det hurtigt. Russisk er kendt for ikke at have store forskelle på dets dialekter, og så er sproget faktisk beslægtet med dansk. Russerne bruger ganske vidst et andet alfabet end det latinske, nemlig det kyrilliske, men derfor er der ingen grund til panik: Det er nemlig nemt og hurtigt at lære kyrillisk.

Hvorfor skal man lære russisk?

Der er mange gode grunde til at lære russisk. Rusland er ikke bare et vidunderligt land at rejse og tage på ferie i, der er også mange praktiske fordele ved at forbedre sit russiske:

  • Russisk er en eftertragtet kompetence blandt virksomheder og i det offentlige,. Det gælder især inden for militæret, udenrigsministeriet og lignende. Det kan derfor ofte betale sig at lære sproget.
  • Der er masser af vidunderlige bøger og musik på russisk, som man kun kan forstå, hvis man kan sproget.
  • Russisk er brugbart på rejser. Det er både en nødvendighed i forhold til at kunne kommunikere med de mange lokale, der ikke er særligt dygtige til fremmedsprog. Men der er også bare den store fordel ved at kunne russisk, at russerne opfører sig markant anderledes når de taler russisk sammenlignet med, når de snakker tysk, engelsk eller fransk. Hvis man virkelig vil have en forståelse for folk og deres kultur, bliver man nødt til at lære deres sprog.
  • Der findes meget vigtig uoversat russisk forskning. Så hvis man er studerende eller forsker, kan det også betale sig at lære sproget.
  • Medierne i Rusland producerer interessant indhold, som er meget anderledes end det, vi er vante til herhjemme.

Er sproget svært at lære?

Nej. Russisk er ikke et særligt svært sprog at lære. Man kan overraskende hurtigt lære at forstå og tale sproget, hvis man er motiveret og griber det rigtigt an.

Dermed sagt er det naturligvis ikke alt, der er lige nemt. Nogle ting tager tid at vænne sig til, det kunne f.eks. være det russiske kasussystem. Men heldigvis kan man lære rigtig meget grammatik passivt ved at bruge sproget i praksis. Dvs. ved at se TV, høre musik, spille CS:GO, læse artikler osv. Og heldigvis kan man også altid slå ting op her på hjemmesiden eller på Wiktionary, hvis man kommer i tvivl.