Kinesisk

kinesisk by

Det kinesiske sprog (kinesisk: 中文; Zhōngwén) er med over det 1,2 millarder sprogbrugere det største sprog i verden målt på antal modermålstalende, og det er desuden sammen engelsk, fransk, spansk, russisk og arabisk et af de 6 officielle sprog i FN. Kinesisk tales ikke bare i Kina, men også i Singapore og Taiwan. Desuden tales sproget af mange kinesiske mindretal rundt om i verden. Med “kinesisk” mener man som regel standardkinesisk, som også kaldes mandarin, men der findes også andre sprog i Kina såsom kantonesisk:

Kinesisk er et spændende sprog, der har masser at byde på for enhver. På den ene side er sproget meget anderledes end dansk, men på den anden side synes mange, at det er nemt at lære kinesisk. Derudover er sproget brugbart ift. til at få et job i en lang række brancher, og så er det generelt bare brugbart at kunne bruge sproget på rejser i Asien.

Hvorfor skal man lære kinesisk?

Der er mange gode grunde til at lære kinesisk. Kina er ikke bare et vidunderligt land at rejse og tage på ferie i, der er også mange praktiske fordele ved at forbedre sit kinesisk:

  • Kinesisk er en eftertragtet kompetence blandt virksomheder og i det offentlige. Det gælder især i virksomheder, der arbejder med eksport, men i mange andre brancher er det også en mangelvare. Det kan derfor ofte betale sig at lære sproget.
  • Der er masser af vidunderlige bøger, film, serier og musik på kinesisk, som man kun kan forstå, hvis man kan sproget.
  • Kinesisk er brugbart på rejser. Det er både en nødvendighed i forhold til at kunne kommunikere med de mange lokale, der ikke er særligt dygtige til fremmedsprog. Men der er også bare den store fordel ved at kunne kinesisk, at kineserne opfører sig markant anderledes når de taler deres modersmål sammenlignet med, når de snakker engelsk eller andre fremmedsprog. Hvis man virkelig vil have en forståelse for folk og deres kultur, bliver man nødt til at lære deres sprog.
  • Der findes meget vigtig uoversat forskning fra Kina. Så hvis man er studerende eller forsker, kan det også betale sig at lære sproget.
  • Medierne i Kina producerer interessant indhold, som er meget anderledes end det, vi er vante til herhjemme.
  • Der er meget prestige i at kunne skrive og tale et så fjernt sprog som kinesisk.

Er sproget svært at lære?

Nej. Kinesisk er ikke et særligt svært sprog at lære. Man kan overraskende hurtigt lære at forstå og tale sproget, hvis man er motiveret og griber det rigtigt an. Et godt udgangspunkt er at starte med et sprogkursus eller en grundbog såsom “A Key to Chinese Speech and Writing” (engelsk) eller “Kinesisk 1” (dansk). Desuden er hjemmesider som Duolingo og Memrise gode gratis supplementer til læringen. Man bør desuden sørge for at høre en masse mandarin, hvis man vil lære sproget hurtigt. Det kan man f.eks. gøre ved at se Youtube-videoer om emner, der interesserer en.

Dermed sagt er det naturligvis ikke alt, der er lige nemt. Nogle ting tager tid at vænne sig til, det kunne f.eks. være de kinesiske toner. Men heldigvis kan man lære rigtig meget grammatik passivt ved at bruge sproget i praksis. Dvs. ved at se TV, høre musik, læse artikler osv. Og heldigvis kan man også altid slå ting op her på hjemmesiden eller på Wiktionary, hvis man kommer i tvivl.