Hvor taler man farsi?

hvor taler man farsi? i iran

Farsi, persisk, tadsjikisk og dari er fire forskellige ord for det officielle sprog i Iran. Det persiske sprog tales af langt størstedelen af befolkningen i Iran, hvor sproget kaldes for farsi. Dog findes der også flere minoritetssprog i Iran, hvor man ikke kun taler farsi.

Dari er en betegnelse for den afghanske dialekt af persisk. Dari har en række forskelle fra farsi som det tales i Iran, men dari- og farsitalende kan sagtens kommunikere med hinanden. I Afghanistan taler tajikkerne, som udgør 37% af befolkningen, dari. Resten af befolkningen taler pashto eller andre sprog som modersmål. I alt 78% af den afghanske befolkning er i stand til at tale dari, da mange afghanere både taler pashto og dari. Men hvor i Afghanistan taler man så farsi/dari? Det gør man primært i de nordlige og vestlige dele af landet. I det sydlige og østlige Afghanistan taler man derimod pashto. I Kabul og andre storbyer tales begge sprog, og i nogle små områder taler befolkningen usbekisk, turkmensk og andre sprog.

Tadsjikisk er en betegnelse for de dialekter af persisk, som tales i landet Tadsjikistan. Det særlige ved tadsjikisk er, at det skrives med det kyrilliske alfabet ligesom russisk. I Iran og Afghanistan skrives sproget derimod med det arabiske alfabet. En anden væsentlig forskel er, at tadsjikisk har mange låneord fra russisk, farsi har mange låneord fra fransk og dari har mange låneord fra engelsk. Det skyldes, at Tadsjikistan var en del af Sovjetunionen, mens Iran og Afghanistan ikke var det.

Hvor taler man ellers farsi?

Udover Iran, Afghanistan og Tadsjikistan tales sproget også som minoritetssprog i mange andre lande. Farsi tales af minoriteter i Usbekistan, Aserbajdsjan, Rusland, Bahrein og flere andre steder.