Fransk

fransk eiffeltårn

Det franske sprog er et af de største sprog i verden med over 270 millioner sprogbrugere, og det er desuden et af de mest talte sprog i Europa. Fransk tales dog ikke bare i Frankrig, men også i Belgien, Schweiz, Canada, Benin, Burkina Faso, Kongo, Elfenbenskysten, Gabon, Guinea, Mali, Monaco, Niger, Senegal og Togo. Desuden tales sproget af utroligt mange mennesker som fremmedsprog rundt omkring i hele verdenen.

Fransk er et sprog, der har masser at byde på, hvad end man er til Rimbaud eller hiphop. Derudover er sproget utroligt brugbart ift. til at få et job i en lang række brancher, og så er det generelt bare brugbart at kunne bruge fransk på rejser sydpå.

Endelig er det generelt også en god idé at lære det franske sprog, fordi sproget er ret nemt at lære for en dansker. En del danskere har godt nok dårlige erfaringer med fransk i folkeskolen eller på gymnasiet, men så længe man hører, taler eller læser sproget jævnligt, lærer man det hurtigt. Især hvis man i forvejen kan engelsk, er det nemt at lære fransk – de to sprog dele nemlig ekstremt mange ord.

Hvorfor skal man lære fransk?

Der er mange gode grunde til at lære fransk. De fransktalende lande er ikke bare vidunderlige lande at rejse og tage på ferie i, der er også mange praktiske fordele ved at forbedre sit franske:

  • Fransk er en eftertragtet kompetence blandt virksomheder og i det offentlige. Det kan derfor uden tvivl betale sig at lære sproget inden for stort set alle brancher.
  • På mange videregående uddannelser – særligt de humanistiske – er der stadig tekster på fransk på pensumlisterne. Der er også meget forskning på sproget, som det er brugbart at kunne læse, når man skal skrive bachelorprojekt eller speciale. Det Kongelige Bibliotek, som bruges af de studerende på både AU og KU, har mere end 1,2 millioner forskningsartikler og bøger på fransk.
  • Der er masser af vidunderlige bøger og musik på fransk, som man kun kan forstå, hvis man kan sproget.
  • Fransk er brugbart på rejser. Det er både en nødvendighed i forhold til at kunne kommunikere med de mange lokale, der ikke er særligt dygtige til fremmedsprog (franskmændene er jo berygtede for at være dårlige til alle andre sprog end fransk). Men der er også bare den store fordel ved at kunne fransk, at franskmændene opfører sig markant anderledes når de taler fransk sammenlignet med, når de snakker engelsk. Hvis man virkelig vil have en forståelse for folk og deres kultur, bliver man nødt til at lære deres sprog.
  • Medierne i Frankrig producerer indhold af meget høj kvalitet, som er markant anderledes end det, vi producerer herhjemme.

Er sproget svært at lære?

Nej. Fransk er ret ret nemt sprog at lære, da det er nært beslægtet med engelsk. Man kan overraskende hurtigt lære at forstå og tale sproget, hvis man er motiveret og griber det rigtigt an.

Dermed sagt er det naturligvis ikke alt, der er lige nemt. Nogle ting tager tid at vænne sig til, det kunne f.eks. være udtalen eller bøjningen af verber såsom être. Men heldigvis kan man lære rigtig meget grammatik passivt ved at bruge sproget i praksis. Dvs. ved at se TV, høre musik, læse artikler osv. Og heldigvis kan man også altid slå ting op her på hjemmesiden, hvis man kommer i tvivl.

Her på nemsprog.dk har vi samlet en række artikler om det fantastiske sprog, som du kan læse her:

Fransk udtale

Bøjning af être

Bøjning af avoir

Bøjning af aller

Bøjning af venir

Og der bliver løbende lagt mere ud.